NEM MÚLHAT EL NYOMTALANUL
Boldogháziak emlékkönyve

“Az elődök tisztelete és emléküknek megbecsülése az alapja a családszeretetnek és egyszersmind a hazafiságnak is.” (Eszterházy Péter)


Egyesületünk kezdeményezésére, sokak közreműködésével, támogatásával már sikerült emléket állítani a boldogházi tanyavilágnak és a tanyasi iskoláknak. Tovább folytatva közös múltunk kutatását, emlékcserepek gyűjtögetését, még nagyobb munkába kezdtünk, egy könyvsorozatot indítunk, elődeinkre emlékezünk.
Történelmi kutatások bizonyítják, hogy a mai Jászboldogháza területén már a honfoglalás előtt éltek emberek. Rájuk csak a feltárt sírok, épület maradványok emlékeztetnek, személyükről semmit nem tudhatunk. Könyvünkben azokkal szeretnénk foglalkozni, őket kutatni, rájuk emlékezni, akik az elmúlt 300 évben ide települtek, itt születtek, itt dolgoztak. Ők azok, akik anyakönyvekben, végrendeletekben, települési jegyzőkönyvekben, újságokban, családi legendákban, saját visszaemlékezéseinkben szerepelnek.
Mindenki annyit ír és olyan részletekkel, amit szeretne megőrizni az utódok számára. Félreértések elkerülésére szeretném megerősíteni, hogy ez nem családfa és nemcsak redemptus ősökről szól, hanem általunk felkutatott vagy ismert elhunytjainkról. Ők a múltunk, tőlük kaptuk az életet, értünk dolgoztak. Megérdemlik, hogy leszármazottjaink még kétszáz év múlva is tudjanak Róluk. Ebben a könyvben lesz a mi történelmünk és Boldogháza történelme. A könyv kiadását nyárra tervezzük, a határidők kicsit csúsznak. Akik még szeretnének írni 2021.április végéig megtehetik.
                             Veliczkyné Koncsik Ilona